Stari-Grad grb-opština-Beograd

Stari grad, beogradska opština

Objavljeno: 8. april 2024.By Oznake: ,

Stari grad je jedna od najstarijih  opština u Beogradu, i to ne samo istorijski gledano.

Prema poslednjem popisu, ovo je i opština najviše prosečne starosti stanovništva (45.3 godine) i vrlo visoke negativne stope prirodnog priraštaja.

To je samo jedna od specifičnosti ove opštine. Stari grad ne pati od uobičajenih komunalnih boljki koje viđamo po drugim opštinama čiji je imidž vlasti manje važan.

To je takođe i tradicionalno opoziciono orijentisana opština i jedna od onih gde Zeleno-levi front ima jako visoku podršku. Za utvrđivanje, širenje i osnaživanje ove podrške, od izuzetnog je značaja obratiti pažnju na potrebe najstarijih starograđana, potrebe koje često ostaju skrivene i neuslišene iza upeglanih starogradskih fasada i cvetnih balkona.

 

Niska primanja, energetsko siromaštvo, visoka zagađenost, slaba dostupnost zdravstvenih usluga, nedostatak supstancijalnih sadržaja za najstarije građane, samo su neke od potreba na koje se treba fokusirati kako bi Stari grad postao bolja, solidarnija i zdravija opština.

 

Nije tajna da je aktuelna vlast sprovela niz atraktivnih programa za seniore putem kartice “Stari grad misli na tebe”, kojim su starogradski seniori u velikoj meri zadovoljni.

Ono što je potrebno jeste proširiti ove programe tako da pokrivaju mnogo širi dijapazon potreba i problema, od međugeneracijske solidarnosti i ispomoći, bogatijeg kulturnog i društvenog sadržaja, do palijative, gerontološke nege i negovanja dostojanstva najstarijih u osetljivom položaju.

Seniorska organizacija Zeleno-levog fronta je, u saradnji sa Opštinskim odborom ZLF, organizovala sastanak sa predstavnicima seniora ove opštine radi prepoznavanja smernica za dalji rad i rešavanja problema sa kojima se naši sugrađani susreću.

Pogledajte prilog, kako je to izgledalo:

 

Novosti u inbox

Nulla turp dis cursus. Integer liberos  euismod pretium faucibua