penzionerske kartice

PIO fond vara penzionere

Objavljeno: 1. april 2024.By Oznake: , ,
autor: Dragan Nalović
Nije bilo toliko davno kada su dugo najavljivane i na sva usta hvaljene penzionerske kartice  podstakle penzionere da formiraju dugačke redove i da satima strpljivo čekaju ne bi li se domogli te važne isprave koja bi im, kako su je najavljivali, pružila izvanredne pogodnosti i uštede.
Ovo je drugi put u poslednjih 5,6 godina da se vlast poigrava sa penzionerima i to po običaju pred izbore. Da li se neko seća seniorskih kartica koje su takođe bile pompezno najavljivane od strane gradskih vlasti? Pola godine od njihovog uvođenja udruženje penzionera Srbije je konstantovalo  da su „seniorske kartice“ bile predizborna obmana i da je ovo bila još jedna igra sa najstarijom populacijom, kojoj se „režim“ cinično smeje nakon završenih beogradskih izbora.

Slična prevara se ovoga puta odigrala u organizaciji PIO fonda gde se ovoga puta išlo malo dalje pa se u delu formulara Zakonski zastupnik penzionerima podmeće da potpišu saglasnost za obradu podataka kao i pristanak da se reklame dostavljaju na lični telefon, mail ili adresu.

Jedan od dokaza je upravo najnoviji pokušaj Fonda PIO i sajta Apoteka(rs) da nezakonito vrše prodaju i dostavu lekova penzionerima.
Penzionerske kartice postoje u većini evropskih država ali samo u Srbiji imaju čip pomoću kojeg će Poreska uprava i Fond PIO i drugi zainteresovani državni organi i povezane kompanije imati uvid u lične podatke penzionera i kako se potroši novac od penzija.
penzionerska kartica

Printscreen – Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje link

Zašto je ovo važno, zato što se između prodavaca robe i usluga Fonda PIO  uključuje i poreska uprava, odnosno pratiće se ko će ostvariti profit u svemu  i zato što  PIO Fond odbija da uruči izrađenu Penzionersku karticu penzionerima koji, u skladu sa zakonom, ne žele da se podaci o njenom korišćenju obrađuju kao i da im se podaci o prodavcima roba i davaoca usluga dostavljaju lično.
Na ovo je reagovalo i udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica koje od PIO Fonda zahteva „da se težišno bavi poslovima koji su definisani a posebno povećanjem izvornih prihoda Fonda PIO i tako stvori uslove za veće penzije i povećanje najniže penzije koja je uvredljivo i sramotno mala.“ Takođe, penzionerima savetuju da ne daju saglasnost na obradu podataka o korišćenju  enzionerske kartice niti pristanak da im se lično dostavljaju reklame.

Sve ovo ukazuje da vlastima odavno već nije ni na kraj pameti da se preduzme bilo šta što bi penzionerima zaista popravilo položaj i omogućilo bolje uslove za dostojanstvenu starost .

Pri tome se takođe prilično dugo plasira teza kako je penzioni fond uništen, kako nema novca za penzije, kako ima više penzionera nego zaposlenih, kako su oni na teretu celog društva i kako je velika stvar da se uopšte i primaju penzije A zapravo je obrnuto, sve vreme PIO fond se pljačka i devastira a njegova imovina prelazi u ruke pojedinaca kao što je to bio nedavno slučaj sa banjama koje su bile u vlasništvu PIO fonda i koje su  budzašto prodate ljudima bliskim vlasti. Međutim pljačka se tu ne završava već se ide i dalje tako što se izdavanjem vaučera uvećava profit novim vlasnicima.

Novosti u inbox

Nulla turp dis cursus. Integer liberos  euismod pretium faucibua