građanska-prava-u-Srbiji

Fridom haus: Srbija beleži najveći pad građanskih prava i sloboda u Evropi

Objavljeno: 2. mart 2024.By Oznake: , ,

Slobode u Srbiji opadaju uzastopno jednu deceniju, ove godine je zabeležen pad za tri poena što je dovelo Srbiju na 114 mesto liste Fridom hausa, tako da se trenutno nalazi u prvoj polovini zemalja u kojima je demokratija u konstantnom padu tokom poslednjih deset godina.

 

Ekspertkinja Fridom Hausa Aleksandra Karpi potvrdila je da je jedan od glavnih razloga za toliki pad na ovoj listi krađa glasova kao i razne mahinacije na nedavno održanim izborima, koje su imale uticaj na konačne rezultate naročito kada je u pitanju Beograd. Po njenim rečima cena ovakvih manipulacija je upravo to što je ugrožena sposobnost građana da izraze svoju volju i učestvuju u demokratskim procesima.

 

Takođe neki od drugih faktora uključuju opadajuću transparentnost u poslednjih nekoliko godina.

„Javnost je sve manje u mogućnosti da pristupi informacijama o nabavkama, infrastrukturnim projektima i drugim politikama ekonomskog razvoja“.

Treći faktor koji je doveo do ovako lošeg rezultata je pad indikatora privatnih debata, omalovažavanje opozicionih političara kao i drugih kritičara režima kao i otkrića o praćenju opozicionih ličnosti, tako da postoji opravdani strah da može doći do neke vrste odmazde, ako se neko odvaži da se suprotstavi ovoj vlasti.

U uvodu izveštaja navodi se da je Srbija parlamentarna demokratija sa višepartijskim izbornim sistemom, ali poslednjih godina vladajuća Srpska napredna stranka konstantno narušava politička prava i građanske slobode, vrši pritisak na nezavisne medije, političku opoziciju i organizacije civilnog društva.

građanska-prava u Srbiji

Na dan izbora, Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) (ODIHR) primetila je čitav niz nepravilnosti, uključujući proceduralne nedostatke u 39 odsto posmatranja, kupovinu glasova, kršenje tajnosti glasanja i slučajeve grupnog glasanja.

U odeljku o slobodi medija, navodi se da je sloboda medija narušena pretnjom tužbama i krivičnim prijavama protiv novinara, da je uočljiv nedostatak transparentnosti vlasništva nad medijima, da je uočen pritisak političara na uređivanje medija kao i veza političara i vlasnika medija.

Dodaje se da postoje direktni pritisci i pretnje protiv novinara kao i visoka stopa autocenzure.

Medijsko okruženje karakteriše ekstremna propaganda i manipulacija činjenicama oko određenih tema, uključujući odnos vladajućih partija i opozicije, a takođe se onemogućava slobodno izražavanje i ne postoje uslovi za otvorenu debatu.

Protivnici vlasti: novinari, profesori, lideri civilnog društva, poznate ličnosti i ostali građani suočeni su sa kampanjama klevetanja u provladinim medijima, podvrću se krivičnim istragama i drugim merama odmazde što je posebno uočljivo poslednjih godina, navodi se u izveštaju i dodaje da najviši vladini zvaničnici redovno učestvuju u diskreditovanju nepolitičkih ličnosti na osnovu njihove javne kritike vladine politike.

Fridom haus je u delu o pravosuđu naveo da je nezavisnost pravosuđa ugrožena političkim uticajem na imenovanja sudija, a mnoge sudije su prijavile da se suočavaju sa spoljnim pritiskom u vezi svojih odluka.

Freedom-haus-Srbija


Freedom Haus Srbija
– printscreen

Dragan Nalović

Novosti u inbox

Nulla turp dis cursus. Integer liberos  euismod pretium faucibua